Bahan-bahan:-
🍩 Tepung Gandum 1/2 KG
🍩 Mauripan 1 BUNGKUS @ 11G
🍩 Gula Pasir 2 Sudu Besar
🍩 Planta 2 Sudu Besar
🍩 Susu Pekat 2 Sudu Besar
🍩 Telor Gred A 1 Biji
🍩 Garam 1 Sudu Camca
Cara-cara:-
- Masukkan mauripan dan air dlm gelas. Air stgh cawan je.. Biarkn dlm 10-15 minit bg dia kembang & buih2.
- Blend telur sehingga kembang cantik.
- Gula & garam kacau dalam cawan bersama air suam 1/2 cawan
- Masukkan semua bahan dalam step 1-3 + tepung + planta + susu pekat kedalam besen gaul sebati.
- Tambah air suam lagi sampai jadi dalam bentuk doh.
- Carikkan dan bentukkan doh bulat-bulat. Renjis skit air kat doh tu.
- Tutup doh tadi rapat2. Biarkan 2 jam. setiap 30minit, tumbuk2 dan bulatkan semula doh. (Ulang sehingga cukup 2 jam)
- Last step, leperkan doh bentuk petak2, potong 2 jgn putus sambil tarik masukkan dalam minyak panas.
SIAP!
No comments:
Post a Comment