Wednesday, May 11, 2016

Resepi Cakoi Gebu Lembut

Bahan-bahan:-
🍩 Tepung Gandum 1/2 KG
🍩 Mauripan 1 BUNGKUS @ 11G
🍩 Gula Pasir 2 Sudu Besar
🍩 Planta 2 Sudu Besar
🍩 Susu Pekat 2 Sudu Besar
🍩 Telor Gred A 1 Biji
🍩 Garam 1 Sudu Camca


Cara-cara:-
  1. Masukkan mauripan dan air dlm gelas. Air stgh cawan je.. Biarkn dlm 10-15 minit bg dia kembang & buih2.
  2. Blend telur sehingga kembang cantik.
  3. Gula & garam kacau dalam cawan bersama air suam 1/2 cawan 
  4. Masukkan semua bahan dalam step 1-3 + tepung + planta + susu pekat kedalam besen gaul sebati.
  5. Tambah air suam lagi sampai jadi dalam bentuk doh.
  6. Carikkan dan bentukkan doh bulat-bulat. Renjis skit air kat doh tu. 
  7. Tutup doh tadi rapat2. Biarkan 2 jam. setiap 30minit, tumbuk2 dan bulatkan semula doh. (Ulang sehingga cukup 2 jam)
  8. Last step, leperkan doh bentuk petak2, potong 2 jgn putus sambil tarik masukkan dalam minyak panas.
SIAP!




No comments:

Post a Comment

Daisypath Anniversary tickers